Obecnie aloes do picia można kupić wszędzie. Znajdziemy go w sklepie spożywczym, ze zdrową żywnością, aptece a nawet stacji benzynowej. Czy wszystkie są takie same? Jakimi kryteriami kierować się przy wyborze?
Sięgamy po aloes do picia wiedząc, że jest to cudowna roślina. Słynie z wielu właściwości prozdrowotnych dla człowieka. Stosowany był od bardzo dawnych czasów ale dopiero naukowcy współcześni potwierdzili doświadczeniami i badaniami jego właściwości.
To co najczęściej możemy kupić to sok i napoje aloesowe. Oczywiście lepszy i zdrowszy jest sok. Więc zostawmy napoje i przyjrzyjmy się sokom. Nie ma prawnych uregulowań co do definicji soku. Najczęściej pozyskuje się sok zagęszczając go poprzez odparowywanie. Do tego dochodzi pasteryzacja w wysokich temperaturach. Tak to prawda, że aloes rośnie tam gdzie naprawdę jest gorąco. Jednak czy zagęszczanie aloesu i traktowanie go temperaturą powyżej 80°C nawet przez krótki okres nie ma wpływu na bogactwo składników aloesu? Np. enzymy (pomagają nam min. w trawieniu) nie są odporne na temperaturę pasteryzacji. Z witaminami jest podobnie. Kiedy nalewam sok z aloesu do szklanki mam mieszane uczucia. Widzę przeźroczysty płyn tak klarowny jak woda. Tylko czemu kosztuję czasami nawet ponad stówę za butelkę?
Pewnie nie wiele osób widziało dojrzały liść aloesu. Mam tu na myśli aloes prawdziwy rosnący w naturalnych warunkach. Aloes uważa się za dojrzały po ok 4-5 lat! To jest jeden z powodów dla których aloes jest droższy np. od rumianku 😉 Kiedy przekroi się aloes w niczym nie przypomina przeźroczystego płynu. Jego wygląd jest galaretowaty. Znawcy tematu uznają środek liścia za jego najcenniejsze właściwości. Tu dochodzimy do nowej alternatywy dla aloesu do picia. Nie musisz wybierać soku, bo możesz cieszyć się mocą aloesu z samego środka liścia jego miąższem! Miąższ aloesowy jest pozyskiwany z samego środka liścia, który najpierw powinien zostać starannie oddzielony od skóry. Różne są sposoby na to. Jednak ręczne filetowanie liści daję najlepsze efekty. Może słyszałeś jak ktoś w Twoim otoczeniu mówił, że pił aloes i silnie go przeczyściło? Efekt silnego przeczyszczenia daje aloina, a źródłem jej w aloesie jest skóra liścia. Wiele produktów jest pozyskiwanych z całego liścia, bo tak jest taniej! Wyobraź sobie dojrzały liść aloesu rosnący naturalnie. Jego rozmiar to nawet ręka dorosłego człowieka i waga ok. 2 kg, kiedy jednak zaczniemy taki liść filetować to zostaje nam ok 1 kg. Znam jedną firmę, która filetuje aloes ręcznie i skórę aloesu traktuje jako odpad.
Piszę to do miłośników i fanów aloesu. A może zastanawiasz się nad spróbowaniem aloesu do picia ale szukasz wskazówek? Ponieważ jest wiele osób, które nie słyszały o pitnym aloesie w postaci miąższu dla nich zdecydowałem się ten artykuł popełnić 😉 Oczywiście Tobie zostawiam wybór jaki aloes do picia wybierzesz.